
Fakta om sorg
Sorg synes å være en av våre mest neglisjerte og misforståtte opplevelser, både av sørgende og deres omgivelser. Det å forsøke å helbrede hjertet ved hjelp av hodet mislykkes, ettersom hodet er feil verktøy til oppgaven. De fleste av oss ser ut til å være sosialisert til å forsøke å løse våre problemer ved hjelp av intellektet vårt, noe som fører til at uforløst sorg blir til et problem.
Myter om sorg
Å føle sorg når man opplever et tap er naturlig og normalt. Imidlertid mangler de fleste av oss kunnskap om hvordan man bearbeider sorg. I stedet florerer det mange myter og redsler rundt sorg i vårt samfunn. Sviktende kunnskap og isolering er de to fremste årsakene til at sorgen forblir uforløst.
Et eksempel på dette er at sorg ofte forveksles med depresjon. Medisinering gir i disse tilfellene oftest bare en midlertidig lindring.
Mange av samfunnets forestillinger om hvordan man skal håndtere tap kan summeres opp i seks myter. Disse er så vanlige at de fleste av oss kjenner dem igjen.
«Tiden leger alle sår» er et eksempel på en myte som får oss til å tro at vi kommer til å kjenne oss bedre bare vi lar tiden gå. Mennesker kan vente i 20-30 år uten å føle seg bedre. Tvert i mot kan smerten bli dypere.
Under ser du de vanligste mytene:
- Ikke vær lei deg
- Vær sterk (for andres skyld)
- Sørg i ensomhet
- Tiden leger alle sår
- Erstatt tapet
- Hold deg sysselsatt
Omgivelsenes reaksjoner
Mens den sørgendes reaksjoner er normale og naturlige, bunner ofte omgivelsenes reaksjoner i liten kunnskap og redsel. Sørgende søker på naturlig og helsefremmende vis ofte trøst og hjelp fra omgivelsene. Men…
Ofte kan omgivelsenes reaksjoner sammenfattes i følgende punkter:
- De vet ikke hva de skal si
- De er redde for følelsene våre
- De intellektualiserer og gir velmente råd
- De lytter ikke til oss
- De forsøker å bytte samtaleemne
- De vil ikke snakke om døden eller vanskelige temaer
Resultatet av dette for sørgende blir redde for å vise de normale følelsene som følger av emosjonelle tap, noe som gjør at vi begynner å late som at vi har det bra når vi egentlig ikke har det. For ikke å bli ensom begynner den sørgende å holde masken utad og sier at alt er bra, selv om det egentlig ikke er det. På denne subtile måten oppmuntrer omgivelsene ubevisst den sørgende til å opptre som om deres sorg er helbredet. Dette skjer samtidig som sørgende mennesker vil og behøver å bli hørt.
Midlertidig lindring
De fleste har blitt sosialisert fra tidlig barndom til å håndtere sørgelige og smertefulle følelser feil, og dermed lagrer vi denne følelsesmessige energien inni oss.
En klisjéaktig fortelling illustrerer dette på en god måte. Et lite barn kommer hjem fra førskolen etter å ha blitt såret av de andre barna på lekeplassen. Mamma, pappa, mormor eller noen andre nære voksne sier: «Hva har hendt?» Barnet svarer med tårer i øynene at ett av de andre barna var slemme. Den voksne sier da velmenende «Ikke vær lei deg, se her får du en kake så kjennes det bedre.» På denne måten lærer barnet av en av sine viktigste kilder til kunnskap, den livslange leksen at følelser kan håndteres med mat.
Her følger noen eksempler på atferd/handlinger som kan gi midlertidig lindring, men som også – dersom gjort på feil tid – kan ha en negativ innvirkning på sørgende mennesker:
- Mat
- Alkohol og medisiner
- Arbeid og trening
- Shopping
- Sex
- Sinne
Sorgbearbeiding
Dødsfall, separasjoner og andre tap gjør at en del av våre drømmer, håp og forventninger til framtiden brister. Det er normalt og naturlig å da gå gjennom relasjonen / forholdet og finne en del ting som vi skulle ønske hadde vært bedre eller annerledes. Ting vi skulle ønske at vi hadde sagt eller ikke sagt. Ting vi skulle ønsket at den andre personen hadde sagt eller ikke sagt.
Uforløst sorg kommer nesten alltid av noe ukommunisert av følelsesmessig natur. For å helbrede sorgen over et tap må vi derfor finne alle uuttalte og ukommuniserte følelser i relasjonen. Deretter setter vi ord på følelsene våre og kommuniserer disse. Å slippe taket og gå videre er et vanlig råd ved tap. Ville vi ikke gjør det hvis vi bare visste hvordan?
Sorgbearbeiding hjelper deg å bearbeide og forløse smerten og sorgen over dine tap. Erfaringer viser at du da forsones med det som er over og kjenner ro. Et annet resultat blir at du får en mer åpen relasjon til deg selv og andre, samt at du får ny ernergi og livslyst.
Programmet for Sorgbearbeiding ™ er et kurs i hvordan man bearbeider og forløser sin sorg etter dødsfall, separasjoner og andre tap.
Det finnes et antall ulike tap som kan utløse den sterke blandingen av menneskelige følelser som vi kaller sorg. Dødsfallet til en venn eller bekjent, skilsmisse, uvennskap og konflikter, økonomiske forandringer og sykdomstilstand er noen eksempler på tap. Uansett om tapet har inntruffet nylig eller for lenge siden, kan den fortsatt begrense livet ditt.
Kurset er utformet for å gi deg kunnskap om hvordan du kan forløse sorgen din slik at du igjen kan delta i livet fullt og helt.
Copyright © Norsk Institutt for sorgbearbeiding